Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Testen Aardlekschakelaar
Het belang van het controleren van de aardlekschakelaar
Een belangrijke component in de groepenkast is de aardlekschakelaar. Deze is een extra beveiliging, en schakelt de stroom uit als er een lekstroom in de installatie is.
Een goede aarding geeft extra bescherming bij een kortsluiting en voorkomt het onbedoeld onder spanning staan van apparaten.
Regelmatige controle, oftewel in NEN1010 bewoordingen: "periodiek beproeven", van de aardlekschakelaar is daarom belangrijk.
Het periodiek beproeven van de aardlekschakelaar kan van levensbelang zijn. Het beproeven van een aardlekbeveiliging bestaat uit een meting van de uitschakeltijd en een meting van de uitschakelstroom.
Voor een juiste beoordeling is het belangrijk om deze metingen in een bepaalde volgorde uit te voeren. Aangezien de aardlekbeveiliging een mechanisch werkende beveiliging is, zal bij een eerste test de meeste kans zijn dat mechanische onderdelen zijn verkleefd.
Dus als eerste meting kunnen we het best de uitschakeltijd meten, zodat we weten of deze nog aan de veiligheidseisen voldoet.
Vervolgens kunnen we de uitschakelstroom meten en als laatste de testknop indrukken.
Hoe controleer ik met de testknop of de aardlekschakelaar goed functioneert?
Op de aardlekschakelaar hoort een testknop te zitten, vaak aangegeven met de letter “T” of “ TEST” .
Deze knop moet worden ingedrukt om te testen. Als het goed is wordt de achterliggende installatie uitgeschakeld. Na het testen moet de aardlekschakelaar weer normaal kunnen worden ingeschakeld.
Lukt het uitschakelen of het inschakelen niet? Vervang dan de aardlekschakelaar, door een nieuwe aardlekschakelaar. Is het probleem dan nog niet opgelost, inspecteer dan de installatie op lekstromen of andere problemen.
Wat als ik niet regelmatig controleer?
Een aardlekschakelaar is een component welke er voor zorgt dat de stroom wordt uitgeschakeld als er een lekstroom naar de aarde wegvloeit.
Een goede aarding biedt extra bescherming tegen kortsluiting en voorkomt het onbedoeld onder spanning staan van apparaten.
Als u niet regelmatig de aardlekschakelaar controleert kan u installatie onveilig zijn doordat de aardlekschakelaar niet werkt als er zich een fout in uw installatie voordoet. De gevolgen kunnen enorm zijn, en bijvoorbeeld persoonlijke- of brandschade veroorzaken.
Hoe vaak moet ik de aardlekschakelaar controleren?
Het voorschrift van de fabrikant is vaak dat de aardlekschakelaar maandelijks moet worden getest. Dit is ook onze aanbeveling.
Vaak vinden gebruikers dit erg lastig omdat ook de klokken opnieuw moeten worden ingesteld. In die gevallen wordt soms geadviseerd om het in ieder geval twee keer per jaar toe doen, tijdens de omschakeling van de zomer en wintertijd. Beter twee keer per jaar dan helemaal niet.
Kortom test uw aardlekschakelaar regelmatig en vervang deze tijdig.
Lees ook ons artikel over aardlekschakelaars in de nieuwe NEN1010
Geen producten