Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Aardlekschakelaars
Bezig met laden...
SEP Combinatie - 40A smalle Aardlek 2P + 1x B16 Fornuisgroep 2P+2N
Hager VKS151S - 40A Aardlekschakelaar 2 Polig CDA540G (30mA)
SEP Combinatie - 40A smalle Aardlek 2P + 3x B16 installatie automaat 1P+N
SEP Combinatie - 40A smalle Aardlek 2P + 1x B16 installatie automaat 1P+N
SEP Combinatie - 40A smalle Aardlek 2P + 2x B16 installatie automaat 1P+N
Aardlekschakelaar – Onmisbaar voor Veiligheid in Jouw Elektrische Installatie
Een aardlekschakelaar is een essentieel onderdeel van iedere elektrische installatie en zorgt voor de veiligheid van jou en jouw apparaten. Deze schakelaar biedt bescherming tegen elektrische schokken en voorkomt dat stroomlekken gevaarlijk worden. In dit artikel leggen we uit hoe een aardlekschakelaar werkt, waar je op moet letten bij de aanschaf en installatie, en welke typen het beste passen bij verschillende toepassingen.
Wat is een Aardlekschakelaar?
Een aardlekschakelaar, ook wel bekend als RCD (Residual Current Device), meet de stroom die in- en uitgaat in een elektrisch circuit. Wanneer er een afwijking of stroomlek optreedt, bijvoorbeeld doordat iemand een defect apparaat aanraakt, schakelt de aardlekschakelaar het stroomcircuit onmiddellijk uit. Dit voorkomt ernstig letsel of zelfs levensbedreigende situaties. Het type aardlekschakelaar welke in Nederland het meest wordt toegepast is een aardlekschakelaar type A met een nominale spanning van 40A en nominale lekstroom van 30mA. Voor zonnepaneel installatie maakt men vaak gebruikt van een 300mA aardlekschakelaar. En voor elektrische voertuigen (laadpaal) pas je vaak een type B aardlekschakelaar toe.
Hoe Werkt een Aardlekschakelaar?
De aardlekschakelaar detecteert het verschil tussen de inkomende stroom (door de fasedraad) en de uitgaande stroom (door de nuldraad). De aardlekschakelaar voorkomt gevaarlijke situaties door het detecteren van lekstroom. Als deze stromen niet gelijk zijn, betekent dit dat er een lekstroom is, vaak veroorzaakt door een defect of door contact met water. Zodra een afwijking van de hoeveelheid lekstroom van 30mA of meer wordt gedetecteerd, schakelt de aardlekschakelaar de elektrische spanning binnen milliseconden uit om de installatie spanningsloos te maken en hiermee gevaren te voorkomen.
Waarom is een Aardlekschakelaar Belangrijk?
Een aardlek schakelaar is cruciaal voor de veiligheid van een huishouden of bedrijf. Het biedt bescherming tegen:
- Elektrische schokken: Wanneer iemand in contact komt met een defect apparaat of blootliggende bedrading, voorkomt de schakelaar een gevaarlijke schok.
- Brandgevaar: Defecte apparaten of beschadigde kabels kunnen brand veroorzaken door stroomlekken. Een aardlekschakelaar schakelt de stroom uit voordat dit gebeurt.
- Wettelijke verplichtingen: In veel landen, waaronder Nederland, is de installatie van aardlekschakelaars verplicht in woningen en bedrijfsruimten.
Verschillende Typen Aardlekschakelaars en toepassing van aardlekschakelaars
Er zijn verschillende soorten aardlekschakelaars die elk geschikt zijn voor specifieke toepassingen:
- 2-polige aardlekschakelaars
Deze schakelaars beveiligen een verschil van elektrische stroom in de fase- en een nuldraad en worden vaak gebruikt in standaard woninginstallaties. - 4-polige aardlekschakelaars
Geschikt voor installaties met een driefasig systeem, zoals industriële omgevingen of grote bedrijfsgebouwen, maar tegenwoordig ook steeds meer in een nieuwe installatie, of een oudere installatie waarvan de gehele elektrotechnisce installatie vernieuwd wordt. - Aardlekautomaten
Een combinatie van een installatieautomaat en aardlekschakelaar, voor bescherming tegen zowel stroomlekken als kortsluitingen en overbelasting. - Selectieve aardlekschakelaar
De selectieve aardlekschakelaar is ongevoelig voor impulsstromen met pieken tot 5kA (met een 8/20 golfvorm). Dit maakt ze bijvoorbeeld ideaal voor het beschermen van kabels naar onderverderes.
Waar Moet Je Op Letten bij de Aankoop van een Aardlekschakelaar?
Bij de aanschaf van een aardlekschakelaar is het belangrijk om op een paar zaken te letten:
- Nominale stroomsterkte: Zorg ervoor dat de aardlekschakelaar past bij de stroomsterkte van jouw installatie. Een veelgebruikte waarde is een hoeveelheid lekstroom van 30mA voor woningen.
- Aantal polen: Kies voor een 2-polige of 4-polige versie afhankelijk van jouw installatie.
- Kortsluitvastheid: Voor huishoudelijke toepassingen is vaak een standaard aardlekschakelaar voldoende, maar voor industriële omgevingen zijn robuustere schakelaars met hogere kortsluitvastheid nodig.
- Type aardlekschakelaar: het meeste voorkomende type aardlekschakelaar is de type A aardlekschakelaar. Heb je een elektrisch apparaat met een hoge nominale gelijkstroom pas dan een type B aardlekschakelaar toe.
Bestel Aardlekschakelaars bij 123groepenkast.nl
Bij 123groepenkast.nl vind je een uitgebreid assortiment aan aardlekschakelaars van topmerken zoals Hager, ABB, en Schneider Electric. Aardlekschakelaar nodig? Onze producten bieden hoogwaardige bescherming en zijn gemakkelijk te installeren in zowel woningen als commerciële installaties. Met onze scherpe prijzen en snelle levering heb je jouw nieuwe aardlekschakelaar snel in huis!