Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Zonnepanelen Aansluiten
Hoe sluit ik zonnepanelen aan?
Ik krijg zonnepanelen op mijn huis. Welke materialen en normen moet ik toepassen om de omvormer aan te sluiten? Welke installatieautomaat met welke karakteristiek B of C moet ik toepassen? Hoe zit het met de aardlekschakelaar? Dit zijn veel voorkomende vragen die wij krijgen.
Binnen de markt
Er zijn heel veel verschillende verhalen in de markt over de materiaalkeuze voor het aansluiten van een zonnepanelen (PV) installatie in de groepenkast. In de laatste NEN1010:2015 is er meer duidelijkheid gekomen.
1. Aardlekbeveiliging
2. De Installatieautomaat
3. De hoofdzekering
4. Nieuwe NEN1010 sinds 2017
Aardlekbeveiliging
Een Aardlekbeveiliging was in de vorige NEN1010 niet noodzakelijk omdat het een vaste aansluiting betrof, maar werd wel geadviseerd als extra persoonsbeveiliging.
Indien een aardlekbeveiliging werd gewenst moest een 30mA klasse A aardlekschakelaar worden toegepast, anders is het geen persoonsbeveiliging.
In de nieuwe NEN1010:2015 is er een artikel speciaal opgenomen voor het aansluiten van PV-zonnepanelen, en is het advies voor het aansluiten van PV-zonnepanelen gewijzigd.
De zonnepanelen groep is namelijk een voedende groep van de groepenkast. De NEN1010 heeft het hoofdzakelijk over distributiegroepen en eindgroepen. Distributiegroepen zijn groepen die onderverdelers voeden, eindgroepen voeden, zoals dat naam als zegt, de verbruikers.
Klik hier voor het nieuwe artikel:
Aansluiten en Aarden van PV panelen
De Aardlekautomaat
De meest gangbare aardlekautomaten die worden gebruikt zijn de B16 automaten. Wij raden aan om hiervoor altijd veilige A+ Merken te nemen, hierdoor ben je zeker van veilige B karakteristiek installatieautomaten.
Met zonnepanelen gebruik je over het algemeen B karakteristiek aardlekautomaten van 300mA.
De hoofdzekering
We hebben in de markt ook wel opmerkingen gehoord dat de hoofdzekeringen of automaten minimaal 2 maal de waarde van de PV groep zouden moeten hebben.
Dat is niet waar.
De hoofdzekeringen moeten uiteraard wel minimaal de waarde van de PV installatie hebben, en uiteraard zal, als deze waardes dicht bij elkaar liggen, bij een sluiting in de kabel van groepenkast naar omvormer een selectiviteitsprobleem optreden.
Maar bij een woonhuisinstallatie waar de PV groep niet zwaarder is dan 16A is dat eventuele selectiviteitsprobleem net zo groot als bij de andere (afgaande) groepen.
Nieuwe NEN1010 sinds 2017
Over het aansluiten van zonnepanelen hebben wij een nieuwe artikel geschreven naar aanleiding van de nieuwe NEN1010. Klik hier: Aansluiten en Aarden van PV panelen