Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Herziene norm NEN2768 voor Meterruimten
NEN2768 voor meterruimten herzien
Meterruimten, ook wel meterkast genoemd, moeten voldoen aan de voorwaarden van de NEN2768.
In de NEN2768 “Meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen” staan de eisen voor de indeling en minimale afmetingen van de meterruimte voor laagbouw en hoogbouw.
Ook staan in de NEN2768 de afmetingen, de wijze van aanleg van de stijgruimten en de inrichting van de leidingdoorvoeren beschreven.
De gebouweigenaar is verantwoordelijk voor een deugdelijke aardingsvoorziening volgens NEN1010, waarop ook de gasleiding is aangesloten.
Het bouwbesluit stelt eisen aan de ventilatiecapaciteit van de meterruimte. Boven- en onderin de deur van de meterruimte moeten ventilatieopeningen zijn aangebracht (>200cm2).
De meterruimte moet vorstvrij zijn en de wanden moeten vlak, sterk en stijf zijn. Spaan- of vezelplaat van minimaal 18mm is voldoende.
Steekproeven
Voor laagbouw zijn er verschillende richtlijnen voor de volgende situaties:
- Meterruimten in laagbouwwoningen op staal gefundeerd met een gasaansluiting
- Meterruimten in onderheide laagbouwwoningen met een gasaansluiting
- Meterruimten in laagbouwwoningen met een warmteaansluiting
In gebieden met warmte (stadsverwarming) gelden afwijkende richtlijnen voor de meterruimte. Ook voor hoogbouw gelden afwijkende eisen vanuit de NEN2768.
De opdrachtgever / aanvrager is verantwoordelijk voor de juiste uitvoering van de NEN2768. Door steekproeven wordt gekeurd of aan de juiste opstelling en inrichting van de meterruimte is voldaan.
Belangrijkste wijzigingen NEN2768:2016 + A2:2022
In 2016 is de norm NEN2768 voor meterruimten herzien en in 2022 is er aan aanvulling aan toegevoegd welke de aanvulling van 2018 vervangt, de belangrijkste wijzigingen zijn:
- de minimale breedte is aangepast van 750mm naar 770mm vanwege de toegenomen ruimtebehoefte voor elektrische installaties
- de minimale diepte van de meterruimte is nu voor de laagbouw gelijkgetrokken met de hoogbouw, namelijk van 310mm naar 350mm
- de loopafstand van de meterruimte tot de toegang van de woning is maximaal 4,5 meter (dit was 3 meter)
- de mantelbuizen voor invoer van de aansluitleidingen worden voortaan in kleur uitgevoerd
- voor elektrisch bestaat de mantelbuis uit één geheel en is in de kleur rood (RAL3002) PVC (Ultra-3)
- bij nieuwe aanleg worden de drie fasen tot aan de huisaansluitkast gelegd en afgewerkt door het energiebedrijf (ook al gebruik je 1 fase)
- voor gas bestaat de mantelbuis uit één geheel en is in de kleur geel slagvast PVC
- de ventilatieopeningen moeten minimaal een capaciteit hebben van 200cm2, er mogen geen obstakels zijn die dit negatief beïnvloeden
- de situatie bij hoogbouw met een centrale stijgschacht is uitgewerkt
- er is extra aandacht besteed aan de ventilatie in de meterruimte om ongewenste opwarming van drinkwater, en dus legionellagevaar, te voorkomen
- er is extra aandacht besteed aan het vermijden van oneigenlijk gebruik van de meterruimte, dit ook met het oog op ongewenste opwarming, maar ook om brandgevaar de verminderen.