Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Moet Ik Een Automaat Met Een B- of C-Karakteristiek Toepassen?
B of C Karakteristiek bij installatieautomaten
11 juli 2024 Geüpdated
Moet ik een installatieautomaat met een B- of een C-karakteristiek toepassen?
Een installatieautomaat, of soms kortweg groep of automaat genoemd, beschermt de bedrading van elektrische installaties tegen schade door te hoge elektrische stromen.
Een automaat onderbreekt het elektrische circuit als door kortsluiting of overbelasting een te hoge stroom in de installatie ontstaat.
- Automaten vervangen porseleinen smeltpatronen
- Onverwachte situaties bij overlappende karakteristieken
- Standaard situaties
- Welke Automaat kiezen wij bij uitbreidingen
- Onze Merken
1. Automaten vervangen porseleinen smeltpatronen
Installatieautomaten vervangen meer en meer de porseleinen smeltpatronen. Automaten hebben echter het voordeel dat, nadat ze in werking zijn getreden, direct weer voor gebruik gereed zijn.
Let er wel op dat de veiligheid alleen gegarandeerd is bij 5-10 uitschakelingen van een installatieautomaat, als dat vaker gebeurd, dan moet de automaat vervangen worden.
Installatieautomaten zijn er in verschillende uitvoeringen. De meest gebruikte uitvoering in huisinstallaties is de 1P + N automaat (P = fase, N = Neutraal of Nul).
Om er voor te zorgen dat de automaten bij diverse specifieke omstandigheden niet onnodig aanspreken zijn ze verkrijgbaar met verschillende uitschakelkarakteristieken.
De uitschakelkarakteristiek van een B-karakteristiek ligt tussen de 3 en 5. Bij kortsluiting schakelt een B16 automaat (Bestel hier eenvoudig) dus uit tussen de 48A en 80A.
De uitschakelkarakteristiek van een C-karakteristiek tussen de 5 en 10. Bij kortsluiting schakelt een C16 automaat dus uit tussen de 80 en 160A.
2. Onverwachte situaties bij overlappende karakteristieken
In de praktijk kunnen er onverwachte situaties ontstaan als de karakteristieken van automaten elkaar overlappen.
Stel dat een groep beveiligd wordt door een C16 (80A - 160A), en dat de voorliggende automaat een B35 (105A - 175A) is.
Bij een kortsluiting tussen de 105A en 160A kan zowel de C16 als de B35 als eerste aanspreken. Hierdoor kan een kortsluiting in alleen de C16 groep leiden tot het uitschakelen van de complete groepenkast. Een onverwachte situatie die ontstaat als karakteristieken elkaar overlappen.
3. Standaard situaties
Voor verlichting en verwarmingstoestellen, met een lage inschakel-stroom gebruikt men over het algemeen een B-karakteristiek.
Ook in standaard situaties bij huissituaties worden automaten met een B-karakteristiek het meest toegepast.
Automaten met een C-karakteristiek worden gebruikt bij de wat grotere (in)schakelstromen zoals computerapparatuur en motoren. Automaten met een D-karakteristiek worden hoofdzakelijk gebruikt in industriële omgevingen.
Let er wel op dat bij het toepassen van een automaat met een C-kar de maximale lengte van de kabel gehalveerd moet worden t.o.v. de automaat met een B-kar.
4. Welke Automaat kiezen wij bij uitbreidingen
Regelmatig krijgen wij de vraag welke automaat men moet nemen bij een nieuwe installatie of bij een uitbreiding van de installatie.
In standaard situaties adviseren wij een automaat met een B karakteristiek toe te passen, met een kortsluitvastheid van minimaal 6kA.
Wil je meer weten over installatieautomaten in het algemeen bekijk dan ons artikel: De installatieautomaat in 7 simpele stappen uitgelegd.
5. Onze Installatieautomaat Merken
Anderen bekeken ook: