Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Waarom Zou Ik Mijn GroepenKast Vervangen?
De stoppen- of groepenkast in je meterkast is het hart van een elektrotechnische installatie in je huis. Daarom is het belangrijk dat deze aan alle eisen van vandaag voldoet. In dit artikel leggen wij je uit wanneer je jouw groepenkast moet laten vervangen of uitbreiden en waar je dan rekening mee moet houden.
Moet ik mijn groepenkast vervangen?
Wanneer is het echt nodig om mijn groepenkast te vervangen?
Wat staat er in de NEN1010?
Wat kost het vervangen van mijn groepenkast?
Wat is de functie van de groepenkast?
Als er over de groepenkast wordt gesproken, wordt vaak het woord 'meterkast' gebruikt. Echter zijn deze twee niet hetzelfde. De meterkast is de ‘kast’ waarin de groepenkast zit. Zo bevindt zich in de meterkast niet alleen de groepenkast, maar ook de elektriciteitsmeter.
De groepenkast is het centrale punt van de elektrische installatie en zorgt voor de aansluiting van de energieleverancier naar de verlichting en apparaten in je huis. De groepenkast beveiligt je woning tegen schade door elektriciteit. Als je te veel stroom verbruikt, kunnen bijvoorbeeld de installatieautomaten aanspreken of de bedrading in je huis erg warm worden en smelten. Hierdoor is er een groot risico op brand.
De installatieautomaat in de groepenkast meet de hoeveelheid stroom die de groep verbruikt. Als dit te veel is, door overbelasting of kortsluiting, schakelt de desbetreffende de groep uit.
Moet ik mijn groepenkast vervangen?
Het vervangen van een groepenkast is een belangrijke stap om de elektrische veiligheid van een woning te waarborgen. Moderne groepenkasten moeten voldoen aan strikte normen en voorschriften om te zorgen voor een betrouwbare en veilige elektrische installatie. Deze normen worden regelmatig bijgewerkt om nieuwe inzichten en technologische ontwikkelingen te weerspiegelen.
Een van de belangrijkste normen voor groepenkasten in Nederland is de NEN 1010. Deze norm stelt eisen aan de elektrische installaties in woningen en gebouwen. Sinds de jaren zeventig is het verplicht om aardlekschakelaars in groepenkasten te hebben. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke daling van woningbranden als gevolg van kortsluiting.
Tegenwoordig moeten groepenkasten voorzien zijn van een hoofdschakelaar en minimaal twee aardlekschakelaars. Er mogen maximaal vier eindgroepen achter een aardlekschakelaar worden geplaatst, en het is belangrijk dat de groepenkast over voldoende groepen beschikt. Daarnaast moeten de aardlekschakelaars een gevoeligheid hebben van maximaal 30 mA.
Het vervangen van een groepenkast is vaak noodzakelijk bij oudere woningen of bij ingrijpende verbouwingen waarbij de elektrische installatie wordt gemoderniseerd. In dergelijke gevallen moeten de nieuwste normen worden toegepast om aan de veiligheidseisen te voldoen. Soms is het aanpassen van de bestaande groepenkast echter onpraktisch, waardoor het vervangen van de gehele groepenkast de beste optie is.
Naast de normen voor groepenkasten zijn er ook andere belangrijke veiligheidsoverwegingen. Bijvoorbeeld, installatieautomaten mogen maximaal vijf keer aanspreken voordat ze vervangen moeten worden. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze nog betrouwbaar functioneren.
De kosten voor het vervangen kunnen variëren
De kosten voor het vervangen van een groepenkast kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het type groepenkast (1-fase of 3-fase) en het aantal gewenste groepen spelen een rol in de kostenberekening. Daarnaast zijn er kosten voor materialen en montage. Het vervangen van een groepenkast met maximaal 12 groepen kan doorgaans tussen de 1 en 3 uur duren, afhankelijk van de specifieke situatie.
Het is ten zeerste aanbevolen om het vervangen van een groepenkast over te laten aan een ervaren monteur. Dit zorgt ervoor dat de installatie voldoet aan de normen en veiligheidsvoorschriften. Bovendien kan het zelf vervangen van een groepenkast zonder de juiste kennis en ervaring leiden tot gevaarlijke situaties en kan het mogelijk de verzekeringsdekking in geval van brand beïnvloeden.
Als je een groepenkast laat vervangen door een erkend monteur, heb je de zekerheid dat de nieuwe groepenkast van hoogwaardige kwaliteit is en voldoet aan alle veiligheidsnormen. Het is ook verstandig om regelmatig een inspectie van de elektrische installatie te laten uitvoeren om ervoor te zorgen dat alles naar behoren functioneert en veilig is.
Kortom, het vervangen van een groepenkast is een belangrijke stap om de elektrische veiligheid van een woning te waarborgen. Het naleven van de relevante normen en het inschakelen van een professionele monteur zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de nieuwe groepenkast veilig en betrouwbaar is. Door het laten vervangen van de groepenkast door een ervaren monteur kun je met een gerust hart genieten van een veilige elektrische installatie in huis.
Wanneer is het echt nodig om mijn groepenkast te vervangen?
Een meterkast vervangen is meestal echt nodig wanneer je een oude woning hebt. Er zijn een aantal gevallen waarbij je er niet onderuit komt om tot een vervanging over te gaan. Denk hierbij aan een oude woning die door een verbouwing gemoderniseerd wordt of gedeeltelijke een nieuwe elektrische installatie krijgt.
Op het moment dat er ingrijpende wijzigingen plaatsvinden aan de elektrische installatie ben je namelijk verplicht om de nieuwste normen toe te passen. Vaak ontstaat dan de situatie dat de bestaande groepenkast dusdanig aangepast wordt dat het is aan te bevelen om de gehele meterkast te vervangen.
Wat veel mensen niet weten is dat een installatie automaat maximaal 5x mag aanspreken.
Na vijf keer is de werking niet meer gegarandeerd en moet de automaat worden vervangen.
Wat staat er in de NEN1010?
De normen, zoals de NEN1010, van de elektrische installatie zijn in de loop van de tijd continue aangepast aan nieuwe inzichten en nieuwe beschikbare componenten.
Hieronder volgt een overzicht van de grootste wijzigingen van de afgelopen jaren:
- De aanwezigheid van aardlekschakelaars in nieuwe en gewijzigde huisinstallaties is in Nederland sinds 1975 verplicht.
- De aardlekschakelaars van 500 mA mogen niet meer worden gebruikt.
- Alle aardlekschakelaars van het type AC zijn niet meer toegestaan.
- In installaties na 1996 en sinds 1 september 2005 is het verplicht, om in woningen waarvan de bouwvergunning is afgegeven na deze datum, alle eindgroepen in de groepenkast verdeeld achter twee aardlekschakelaars van 30 mA te plaatsen (bij meer dan twee eindgroepen).
- Bij het aanpassen van de groepenkast ben je verplicht de nieuw te plaatsen eindgroep achter een aardlekschakelaar van maximaal 30 mA (=0,03 A) te plaatsen.
- In huisinstallaties mogen maximaal 4 groepen worden aangesloten achter één aardlekschakelaar.
- Per 1 september 2005 is een hoofdschakelaar verplicht.
- In oktober 2015 is er een nieuwe NEN1010 verschenen deze is nog steeds geldig in 2024.
- In 2020 is de NEN1010:2020 uitgebracht. Deze mag je toepassen, maar is op dit moment (2024) niet wettelijk verplicht gemaakt.
- Zonnepanelen en oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Er zijn nu specifieke eisen voor de installatie van zonnepanelen en oplaadpunten voor elektrische voertuigen.
- Veiligheid en bescherming. Er zijn strengere regels voor de bescherming tegen elektrische schokken en brand. Dit omvat verbeterde eisen voor aardlekschakelaars en bescherming van bekabeling.
- Domotica en sllimme installaties. De normen zijn aangepast aan de toenemende integratie van domotica en slimme installaties in woningen.
- Toekomstbestendigheid. Deze nieuwe norm legt meer nadruk op de toekomstbestendigheid van elektrische installaties, zodat ze gemakkelijker aangepast kunnen worden aan nieuwe technologiën en toepassingen.
Jaar | Wijziging |
---|---|
1975 | Verplichting van aardlekschakelaars in nieuwe en gewijzigde huisinstallaties. |
1996 | Verplichting om alle eindgroepen in woningen achter twee aardlekschakelaars van 30 mA te plaatsen bij meer dan twee eindgroepen (bouwvergunning na deze datum). |
1 september 2005 | Invoering van een verplichte hoofdschakelaar en beperking tot maximaal vier groepen per aardlekschakelaar. |
Oktober 2015 | Nieuwe versie van de NEN1010-norm (nog steeds geldig in 2024). |
2020 | Uitgave van de NEN1010:2020, inclusief:
|
Moet jouw groepenkast vervangen worden?
Het beste is om dit over te laten aan een ervaren monteur. Je bent hierdoor ook verzekerd van de juiste elektra voorziening in je huis. Wanneer je jouw groepenkast laat vervangen door een erkend monteur, is dit ook het beste voor de verzekering. De monteur meet de groepenkast en elektrische installatie of deze veilig is. Het kan namelijk zijn dat als je zelf aan de slag gaat en er band ontstaat, de verzekering niet uitkeert.
Wat kost het vervangen van mijn groepenkast?
Het vervangen van een groepenkast kan verschillen in kosten. Het is van tevoren niet in te schatten wat het precies gaat kosten. Elke groepenkast is verschillend. Ten eerste dien je te weten of je een 1-fase of een 3-fase groepenkast nodig hebt.
Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van het aantal groepen die je wilt installeren. Als laatste komen daar nog kosten bij voor materialen en montage.
Een monteur zal tussen de 1 en 3 uur bezig zijn met een groepenkast vervangen van maximaal 12 groepen. Er zijn enkele factoren die invloed hebben op de tijd die nodig is om de groepenkast te vervangen. Bijvoorbeeld of je de hoofdzekering eruit moet halen en het zegel moet verbreken. Of is het een automaat die je zelf in en uit kunt schakelen. Vervangen je alles, of moet een deel weer aangesloten worden op een oude situatie?
Alle door ons geleverde A+ kwaliteit groepenkasten van de grote Europese fabrikanten zijn aansluit-klaar en door de fabrikant gefabriceerd en gemeten. Hiermee heb je volledige systeemgarantie. Als de voeding erop zit, hoeven alleen nog maar de groepen aangesloten worden.
Zoals je ziet zijn er door de jaren heen nogal wat wijzigingen. Ook zijn componenten aan veroudering onderhevig, en zijn daardoor minder veilig. In het geval van oudere installaties is ons advies dan ook om de gehele groepenkast te vervangen.
Lees meer over dit onderwerp, klik hier: PraktijkVoorbeelden